fredag 10 maj 2019

Veckobrev V.19

Hej alla föräldrar

Måndag: 
Morgonsamling
Veckans nya bokstäver var G.g och P.p. Vi har tittat på Livet i bokstavslandet samt diskuterat hur bokstäverna låter. Vi har ljudat tillsammans och tittat på hur man skriver bokstäverna, stora som små. 
Vi försökte komma på så många ord vi kan, som börjar med bokstäverna G och P. 






Tisdag:
Morgonsamling
Idag har vi arbetat med barnholmsmodellen, språkutvecklande arbete i förskoleklass för att barnen ska bli språkmedvetna. Vad är en mening? Hur kan vi skriva en mening. Tillsammans skrev vi upp meningar på anslagstavlan, en kort mening och en lång mening. Genom att presentera modellen på ett roligt sätt, tränar barnen sin förmåga att bygga upp en mening. I samlingen fick varje barn säga en mening, där man ska berätta vem det handlar om, vad man berättar om..
- Alex kan läsa..
- Johan kan rita..
En annan övning i samlingen där vi ber barnen säga en mening när de ser en bild på t.ex en tröja som är blå. Att träna på att själva skapa en mening utifrån vad man ser på bild. 



Andra passet har vi arbetat i våra SV-böcker med våra nya bokstäver G & P. 



Onsdag:
Morgonsamling
Vi har arbetat idag med Barnholmsmodellen, om korta och långa ord. Vad är ett kort ord? Hur kan ett långt ord se ut? Hur är skillnaderna. Kort ord såsom BI, med två bokstäver. 
Långt ord - NYCKELPIGA; med 10 bokstäver. 
Ett kort ord har kort ljud, och ett långt ord ljudar man med många bokstäver. Till övningen fick barnen i samlingsringen, själva komma på korta/långa ord.

Fredrik kom in och vi hade musik idag, vi övade tillsammans på låtar till Sommarshowen. 



Eftersom vi har börjat prata om klockan, har vi idag arbetat i våra MA- böcker. Barnen fick öva på att skriva ner det rätta klockslaget. Hur mycket är klockan?
Barnen fick börja med analoga klockan - heltimme, när de kände att de kunde ange klockslaget fick de själva komma på ett klockslag och ange tiden på ett arbetsblad i MA boken. De som blev klara fick gå vidare i arbetsboken till analoga klockan - halvtimme. 





Torsdag:
Morgonsamling
Under första passet har vi tränat på våra sommarlåtar i info-salen. Vi sjunger varje dag och tränar inför våran sommarshow. Där barnen ska uppträda för sina föräldrar. Därefter tittade vi på film tillsammans med förskoleklass C. Det blev - Barnen i Bullerbyn. 



Vi har tagit upp två nya bokstäver; Cc och Zz. Vi tittade på livet i bokstavslandet, därpå fick barnen arbeta i sina SV-böcker. 



Fredag:
Morgonsamling
Idag har vi pratat om TÄNDER. Vi tittade på ett avsnitt ur Dr.Karin - tänder. Hur ser en tand ut? Där Dr.Karin berättar för oss om mjölktänderna, vuxentand och tandtroll. Då diskuterade vi i samlingen, vad kan vara bra för tänderna?, vad kan vara dåligt för våra tänder?  Vet ni vad karies är?



Nu är det ju många i vår förskoleklass som går och vickar med sina lösa tänder, så detta var väldigt intressant för barnen att berätta hur många tänder har man tappat.  Vi har pratat om tandfen som kommer  på besök när man har tappat en tand och hur man kan gömma tanden; då vissa berättade att man kan lägga tanden tex  under en kudde, lägga i ett glas och upptäcka att tandfen har kommit och tagit tanden, och lagt pengar. 

Idag fick Elddraken och Robothajen skapa till temat - Tänder. Elddraken fick en ledsen tand; där de skulle komma på ätbara saker som är dåligt för en tand. Rita och färglägga, därefter ska man klippa och klistra vid den ledsna tanden. 
Robothajen fick en glad tand, skapa bra ätbara saker som är bra för ens tand.  Rita och färglägga, därefter ska man klippa och klistra vid den glada tanden. 
















Under skoltiden den 14/5 kommer era barn få träffa lärarna som ska ansvara för ettorna Ht 2019. Barnen ska få gå till de nya klassrummen, titta runt och få känna på hur det är när man går i 1:an under en lektionstid. 

Vernissage och Sommarfest! 🌷🌷
Måndagen den 3/6 kl. 17:00 kommer förskoleklass B bjuda in er vårdnadshavare och barn till Vernissage & sommarfest, där era barn kommer visa en del av vad de arbetat med under hela läsåret i förskoleklass. Vi kommer även ha en gemensam picknick ute där var och en kan ta med sig sin egen picknick. 



Var snälla och besvara på skola24 till lovsshemat;
- Studiedagen 22/5 
- Klämdagen 31/5
- Sommarledighet 



Trevlig helg önskar Sala och Shirin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar