fredag 22 november 2019

Vecka 47

Hej alla föräldrar!




Denna veckan har vi fokuserat oss på svenska och matematik mest.Matematiken handlade om TALETS GRANNAR. Vi har gått genom vad det handlar om, exempelvis; vem är granne med 5, vilket tal kommer före 5 och vilket tal kommer efter talet 5,(5 6).




Bornholm denna veckan har vi börjat med sammansatta ord. Efter att vi har jobbat med ord och meningar kom vi fram på att lära oss mer om ord. Vi lärde oss hur två ord som har olika betydelse kan para ihop till ett ord, som betyder någonting annat. Vi började med en övning i samlingsringen, där la jag många olika ord på golvet och läster ordet för barnen. Efter det fick vi para ihop ordet och vi fick många sammansatta ord tillsammans. Där efter fick de ett arbetsblad där skulle de klippa ut och klistra in bilder med ord som blir sammansatta ord. Vi har avslutat det  med att barnen fick skapa en liten bok med ett ord som de valde själv. Barnen har illustrerat boken med bilder så den har förtydligat mer ordets betydelse.








Vi fortsatte vidare med ord fast nu jobbade vi med långa och korta ord. Barnen med sin fantasi är super roliga.När jag presenterade två ord som var NYCKELPIGA och SKO, så frågade jag barnen vad tror ni vilket ord är långt och vilket ord är kort. Alla var bestämda på att ordet sko är långt och ordet nyckelpiga är kort. Så klart deras svar baserar på själva figuren att sko ser ut mycket större jämfört med nyckelpigan. Men när jag skrev ordet på tavlan så fick de se att ordet nyckelpiga har mycket mer bokstäver än ordet sko. Och vi kom på att långa ord  är det ordet som har mer bokstäver än den andra ordet. 

På ASL-en fick de skriva i par  fem  långa och korta ord. Här finna samma rutiner som vanligt de skriver först på dator sen skriver vi ut texten . efter det ritar den en bild till sin text och klistrar de in i ASL- boken.



Svenska har vi introducera två nya bokstäver som var N.U. Vi tog fram i samlingen två sönderklippta bilder på en uggla och en nyckelpiga. Barnen fick monter det och komma fram på vad är det för bild sen fick de hjälpa till med att skriva ordet nyckelpiga och uggla. Så kom vi fram på att det första ljudet på nyckelpiga är NNN och på uggla är UUU. Därefter fick de arbeta i svenska-boken.





Vi avslutade vecken med  ett fint besök på KATRINETORP ,där fick man höra och ser hur man firade jul före 200 år sedan.


Viktigt information!!!!!

Tisdagen den 26/11 är både skolan och fritids är stängt.

Den 13/12 vi ska gå och sjunga Luciasånger för de äldre på ett äldreboende.

Nytt för i år är att den 20/12 är halv skoldag. Alltså är det  närvaroplikt denna dagen. Skolmat kommer att serveras som vanligt. 
Klockan 11:00 är ni föräldrar hjärtligt välkomna till klassrummet  där barnen kommer att sjunga lite för er och därefter önskar vi varandra en God Jul. Inbjudan kommer.


Trevlig helg önskar vi er alla!!!
Sala & Pierre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar