fredag 15 november 2019

Vecka 46

 Hej alla föräldrar!

Här nedan kommer en kort sammanfattning från förra veckan (vecka 45).

Vi började veckan med Jag-boken.Tema var Mitt höstlov.Barnen fick först berätta om sitt lov sedan skrev de och ritade en bild som illustrera de med en bild.

Veckans bokstav var F,I. Efter en genomgång fick de arbeta i sv-boken. Där fick barnen forma , hitta ljud och träna på att skriva korta ord som hör ihop med bokstäverna F,I.

På ASL-en fick de skriva ordlistor på de bokstäverna som vi har arbetat med denna veckan.

Vi har  pratat om MÅRTENS AFTON son den 11 november firade man i Sverige. Där efter har barnen  arbetar i grupper. Som uppgift skulle de måla och dekorera en gås i olika mönster och färg.
Just nu jobbar vi mycket med KOOPERATIVT LÄRANDE. vi försöker varje gång ta olika metoder. Det viktigaste är att barnen lär sig samarbeta och lära av varandra.



Vecka 46

BARNBOKSVECKAN 2019!

Denna veckan har vi arbetat med temat Barnboksveckan.Vi började med en GOTD om Astrid Lindgren, där fick vi lära oss vad är en författare, vad de gör och hur kan man skapa en karaktär. Vi pratade om hur hon skapade Pippi Långstrump
Där efter frågade vi barnen ,Varför är viktigt att läsa böcker? Kom många tankar kring det. Men det som vi lärde oss är att läsning gör oss smartare och är en jätte bra träning för hjärna. Sedan fick barnen jobba i Jag-boken. Där fick de skriva om vad de gillar att läsa och så klart de illustrerade med en bild.

På ASL-en skrev vi om Pippi Långstrump. Barnen fick beskriva Pippi med  tre meningar.






Vi fortsatte vidare med temat med en till barnboksförfattare som  är H.C Andersen. Vi läste hans välkända sagan: "Prinsessan på ärten". Barnen  tycket att det var så spännande och roligt att de fick höra på den fina sagan som den fina prinsessan fick sova på fyrtio madrasser som drottning och kungen hade ordnat för att testa om hon var en riktig prinsessa.


Denna veckan har vi läst extra mycket här i skolan. Och vi har arbetat med böcker mest.För att involvera barnen till läsning så bad jag de och ta sin egen bok med sig hit. Barnen var så stolta och glada över sina  böcker som de fick med sig hemifrån den dagen. Vi läste tillsammans alls böcker och berättade vad de handlade om.Det fanns barn som ville själv läsa sin bok för klassen och och så klar de fick göra de.



En av mest populära barnboksförfattare  är såklart Gunilla Bergström med sina kända böcker om  ALFONS ÅBERG.Han är den mesta favorit figuren bland barnen och när man frågar de; Varför tycker ni om Alfons Åberg?, så svarar de för att han är busig ibland, han är snäll ibland. Helt enkelt de hittar sig själv i hans karaktär. Barnen fick skapa en bok om Alfons Åberg.


 Idrotten handlade om rörelse, de fick dansa och röra på sig mycket. Barnen tycket det var super roligt.

Efter en intensiv läs-vecka fick barnen prova på och vara författare och illustratör. De fick skapa en egen karaktär och skriva en bok om sin valda karaktär.Barnen fick uppleva en fin känsla och vara författare idag. Det som glädjer oss är att barnen har provat på och sätta i handling sina idéer precis som läroplanen säger. Som ett litet present fick de en bokmärke.

Vi har avslutat veckan med in fin besök på skolans bibliotek. Där fick vi höra mycket om böcker och fantasin vad man kan göra och hur viktigt är att läsa och höra när någon läser.


Vi vill bara uppmärksamma er litet om  hur viktigt är att läsa för era barn. Se bilden nedan.

Viktigt information

  • Glöm inte att både skolan och fritids är stängd den 26/11. Då har vi studiedag.
  • Den 22/11 går vi till Katrinetorp Landeri. De bjuder på en dramatiserad,lärorik,och levande berättelse om gårdens historia, mot bakgrund av julens traditioner.Det är vanligt skoldag. 
  • Vi har börjat träna på Lucia sånger. Vi tillsammans med barn har bestämt för att gå på ett äldreboende  här på Lindeborg och sjunga för de äldre den 13/12.    




Önskar er en trevlig helg!!

Sala och Pierre


     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar