fredag 8 mars 2019

Veckobrev V.10

Hej alla föräldrar

Måndag:
Morgonsamling
Vi har startat upp ett nytt tema om människokroppen,Vi pratade i samlingen om våra inre organ och hur kroppen är uppbyggd. Vi inriktade oss denna vecka på;Skelettet ,Hud & Muskler.
Vad har skelettet för uppgift, hur ser skelettet ut? Hur ser människan ut utan skelett?
Varför har man hud?, Vad kan hända med huden?. Varför har man muskler?

Tisdag:
Morgonsamling
Pratstund; berätta något i samlingen för kompisarna som man ska göra under helgen eller har gjort förut. 
Mattebingo;Vi spelade ett spel tillsammans där man ska känna igen bild och antal. Två och två fick sitta tillsammans och hjälpa varandra. 

Onsdag:
Morgonsamling
I matematiken har vi börjat med mattesagor.
Sala läser högt en räknesaga;lilla plus där man ska tänka på siffror och matematiska begrepp såsom addition och likhetstecknet. 
Barnen fick själva komma på en egen räknesaga med mattematiska begrepp, skriva själva på tavlan och visa alla i samlingsringen.  




Titta på ett avsnitt urskola.se (Dr.Karin - Muskler & Skelett) Där det berättas att skelettet är människans byggnadsställning och starkt. Utan skelettet funkar det inte att hoppa och springa, men trots allt kan man böja sina ben och armar med hjälp av senor och leder. Musklerna är maskinerna i kroppen som drar ihop och släpper skelettet. För att stärka sina muskler kan man träna upp sig, gå och cykla.


Vi pratade i samlingen om vad vi har lärt oss och barnen fick dela med sig information om vad dem vet om människans kropp. Skelettet är som en hjälm över hjärnan, men fortfarande ska man vara försiktig så inte man slår sönder skelettet. Som tur hade vi Aryan som hade kläder som föreställde människoskelettet där vi kunde tydligt visa hur kroppen kan se ut innanför. 





Skapande tema - Människoskelettet

Klippa och klistra fast skelettben så det bildas en människa. 




Torsdag:
Morgonsamling
Värdegrundsarbete - Titta på ett avsnitt ur; Vara vänner - urskola.se. Ida är utfryst. 
Avsnittet handlade om en flicka som inte hade någon kompis att leka med, ensam och ledsen. Hur kan man lösa Idas problem? Hur kan man få Ida att känna sig glad igen? Vi diskuterade olika lösningar som skulle funka bra för Ida, bla vänner som ska försöka få Ida att bli delaktig i leken ute på skolgården. Fröken som måste hålla koll på Ida, så inte hon blir ensam. 
Att det är viktigt att vara snälla mot varandra, tänka på varandra och hjälpas åt så alla kan trivas i skolan. 

ASL; 

Min kropp, i samlingen diskuterade vi med barnen hur människans kropp ser ut? Vad har vi i kroppen? - två ögon, två öron, huvud, en mun, en näsa, skelett, händer, fingrar och tår etc. Barnen ska försöka skriva ner några kroppsdelar. Rita kroppen, klippa och klistra. 




Vid klart, hade vi en extra station - läs och skrivträning. 







Lek och rörelse; 

Att öva på motoriken. En konditionsbana blev en rolig utmaning för barnen. 




Fredag:
Morgonsamling
Värdegrundsarbete - Titta på ett avsnitt ur; Vara vänner - urskola.se. Elliot är ny i klassen. 
Avsnittet handlade om Elliot som var ny i klassen, som kände sig utanför och kände sig inte välkommen till nya klassen. Diskussion i samlingen; Hur kan man lösa Elliots problem?, Vad kan hans problem bero på? Hur kan man hjälpa en elev som börjar på en ny klass. 

Uppmärksammat Internationella Kvinnodagen som inträffar den 8 mars varje år; Vi har pratat om kvinnans rättigheter, jämställdhet mellan en kvinna och en man. Att en kvinna har rätt till att ha lika mycket i lön som en man har. Vi diskuterade i samlingen hur viktigt det är att kvinnor har rätt till att tycka, tänka och bestämma lika mycket som någon annan. 





ASL; 

Min kropp, i samlingen diskuterade vi med barnen hur människans kropp ser ut? Vad har vi i kroppen? - två ögon, två öron, huvud, en mun, en näsa, skelett, händer, fingrar och tår etc. Barnen ska försöka skriva ner några kroppsdelar. Rita kroppen, klippa och klistra. 





Vid klart, hade vi en extra station - läs och skrivövning.




Lek och rörelse; 

Att öva på motoriken. En konditionsbana blev en rolig utmaning för barnen. 



Kom ihåg! Fritidshemmet och skolan har stängt 18 mars.


Trevlig helg önskar Sala och Shirin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar